Reklama
 
Blog | Jirka Just

Lavičky míru, lavičky světa

Včera, 28. června, se v Moskvě znovu konala akce nazvaná Lavki mira (hra slov Lavičky míru/Lavičky světa). Jedná se o uměleckou výstavu pod otevřeným nebem, kde místo pláten jsou použity obyčejné lavičky na sezení. Protože jsem šel náhodou kolem, rozhodl jsem se některé podařené malby vyfotit a umístit je na svém blogu. Pouze politikou nemůže být živ člověk, že.

Akce Lavki mira byla poprvé uskutečněna minulý rok. Její hlavní myšlenkou bylo vzdát hold Treťjakovské galerii, která v roce 2006 oslavila 150. výročí od svého založení, a zároveň vytvořit světový rekord v nejdelší lavičce na světě. Ze za sebou vyrovnaných laviček byla utvořena jedna velká, měřící 302 metrů, kterou ozdobily malby 150 umělců. 

V letošním roce projekt nabyl skromnějšího rázu. Výstava se přesunula z prostoru před galerií do několik desítek metrů vzdáleného Repinova parku a vzniklo pouze 50 výtvarných děl-laviček. Přesto celá akce, podobající se CowParade, rozhodně stojí za shlédnutí. V příštím roce organizátoři slibují provést Lavki mira v 7 státech a dát tak celému projektu mezinárodní rozměr.

Po kliknutí se obrázek otevře v novém okně a v plné velikosti

Reklama
Celá akce probíhala za zády malíře Ilji Repina
Lavičky získaly mnoho podob. Od abstraktní…
… se zubatým trollem …
… s varováním před hmyzem …
… s Klárou a Karrrem …
… s tancujícími tvory …
… se zajíci …
… s black & white světem …
… s poselstvím …
… až do pop artu á la Roy Lichtenstein.
Z protilehlého břehu celou akci pozorovala Kateřina II. Veliká, která si i nadále udržuje od prostého lidu důstojnou vzdálenost.

A bonus s uměleckou hodnotou na konec: