Reklama
 
Blog | Jirka Just

Rusko na pokraji energetické krize?

Již od 70. let minulého století, kdy začaly poprvé proudit uhlovodíky z Východu do Evropy, je ruský rozpočet závislý na exportu energetických surovin. Že je tato provázanost životně nebezpečná ukázala deprese v druhé polovině 80. let, která předznamenala kolaps Sovětského svazu. I v současné době hlavní příjmy státní kasy tvoří energetické suroviny a díky petrodolarům se Moskva snaží realizovat své plány na návrat do velmocenské pozice. Tomu může být brzy konec, neboť se ruský energetický sektor blíží k bodu zlomu. V nejbližších letech se očekává pokles těžby na tradičních nalezištích a osvojování nových zaznamenává vážné problémy.

Ruská federace disponuje v teoretické rovině zásobami nerostných surovin  na několik desetiletí klidného života. V případě plynu se hovoří o 47,65 trilionech metrů kubických, které mají vydržet více jak 75 let a z hlediska ropy se při 10,9 miliardách tun počítá s těžbou po dalších 30-50 let. Viděno touto optikou nic nenasvědčuje tomu, že by se Rusko v krátké době mělo setkat s nějakými potížemi kvůli nedostatku uhlovodíků. Problém však spočívá jinde. Přestože stát vlastní velké množství zásob, jejich čerpání je neúměrné. Tradiční naleziště, uvedená do provozu v dobách Sovětského svazu, v současné době tvoří hlavní zdroj produkce surovin a nové lokality nejsou schopny, vzhledem k nedostatku investic a náročnosti, změnit tuto bilanci.

V současné době se Rusko opírá o naleziště, která se nachází v oblasti Volha-Ural (tvoří jí 15 federálních subjektů, přičemž převážná většina těžby je realizována v republikách Baškortostán a Tatarstán), na severním Kavkaze (Stavropolský kraj, Dagestán, Igušsko, Čečensko) a na západní Sibiři (Chanty-Mansijský autonomní okruh, Jamalo-něněcký autonomní okruh, Ťumeňská oblast, Tomská oblast). Zejména západní Sibiř tvoří nejdůležitější zdroj uhlovodíkových surovin. K první těžbě plynu zde došlo v první polovině 50. let a ropa začala být dobývána o desetiletí později. Jak píše Jegor Gajdar ve své knize Gibel imperii, mnohé tamní naleziště byla unikátní ve svých zásobách suroviny, což umožnilo Sovětskému svazu za den vytěžit v jednom vrtu až 100 tun ropy a přesáhnout v první polovině 80. let roční těžbu přes 300 milionů tun. Podle odhadů disponuje západní Sibiř zhruba 54 % celkových ruských zásob ropy a 40 % zásob plynu.

Maximalizace produkce energetických surovin, která měla financovat rozpočet Sovětského svazu, dala základ dnešní situaci. Díky špatným a neefektivním těžebním metodám, včetně nadměrného používání vodní injektáže (způsob jak zvýšit tlak v ložisku ropy, při nesprávném použití může dojít k vytlačení suroviny do okrajů a místo ropy je těžena voda) a dokonce i použití jaderných výbuchů, které měly za účel získat bez ohledu na budoucnost co nejvíce surovin v daný okamžik, byla většina vrtů vytěžena jen částečně. Přičemž tento trend pokračuje. Podle ministerstva přírodních zdrojů je v průměru vytěženo pouze 30-35 % zjištěných zásob, přitom světový standart je okolo 50 %. Zároveň dochází k snižování nárůstu těžby. Jestliže na začátku nového milénia byl přírůstek zhruba 10 %, v roce 2006 nárůst tvořil pouze 3 % a na letošní rok se počítá s 2,3-2,5 %.

Reklama

Další problém je vázán na již zmiňované nerovnoměrné rozložení těžby. Podle Vagita Alekperova, prezidenta společnosti Lukoil, jsou zásoby v tradičních těžebních regionech z větší části vyčerpány. Oblast Volha-Ural je vytěžena z 50-75 %, severní Kavkaz ze 70-80 % a západní Sibiř ze 45 % (avšak nejdůležitější plynová naleziště Medveže, Urengojskoje a Jamburgskoje jsou vyčerpána z 55 až 75 %, Romaškinskoje a Samotlorskoje z 70-90 % ). Již v roce 2002 analytické centrum Miněral publikovalo materiál k diskuzi o energetické strategii RF do roku 2020, ve kterém se hovoří o propadu produkce, jež nastane v letech 2010-2020 díky vyčerpání jedinečných nalezišť.

S tímto faktem počítá i ministerstvo přírodních zdrojů ve svém dokumentu Energetické strategii Ruska na období do roku 2020, schváleného vládou v roce 2003. Podle racionálních odhadů by měla těžba ropy na západosibiřských nalezištích klesnout z 323 milionů tun v roce 2010 na 290 milionů v roce 2020. Produkce plynu na stejném teritoriu by měla z 592 miliard metrů krychlových v roce 2010 poklesnout do roku 2020 na 541 miliard. Reálná čísla mohou být ještě menší, neboť již dnes hovoří Anatolij Čubajs, šéf společnosti Jednotné energetické systémy, o deficitu plynu, který letos bude dosahovat 4 miliardy kubických metrů.

Jaký to může mít dopad na ruskou energetickou politiku? Jednalo by se o velký zásah do ekonomiky státu, neboť příjmy z uhlovodíků podle odhadů tvoří až 20 % HDP. Země také bude muset omezit plánování nových transportních projektů, neboť tradiční naleziště nebudou schopna zabezpečit dostatek surovin pro jejich realizaci. V konkrétním případě by byla ohrožena ruské expanze do Číny a do tichooceánského regionu. Zároveň by to mohlo znamenat jisté riziko i pro evropské státy, které jsou odkázány na import uhlovodíků z Ruské federace. Jednak by bylo možné očekávat růst cen a také existuje možnost, že by země nemusely obdržet plnou výši potřebného množství surovin (Rusko v roce 2006 exportovalo mimo postsovětské státy zhruba 221 milionů tun ropy a 162 miliard kubických metrů plynu).

Řešení tohoto problému chce Moskva nalézt v nových těžebních regionech, které pro intenzivní dobývání na starých nalezištích dříve stály mimo hlavní zájem. Jedná se v první řadě o východní Sibiř (Krasnojarský kraj a Irkutská oblast) a republiku Sacha, kde byly geologické práce realizovány na začátku 90. let a po roce 2000 začala zkušební těžba. Předpokládá se, že se zde nachází 14 % celkových ruských zásob ropy a 20 % plynu, což se rovná zhruba 6 miliardám tun černého zlata a 20 trilionům kubických metrů plynu. Podle slov bývalého ministra ekonomického rozvoje a obchodu Germana Grefa by průmyslová těžba měla začít na přelomu let 2013-2014. Energetické suroviny z tohoto regionu mají být využity primárně pro zaplnění produktovodů do Číny.

Druhým důležitým zdrojem uhlovodíků se mají stát pobřežní šelfy v Barensově, Pečorském a Karském moři a na ostrově Sachalin. Podle odhadů se má zde nalézat 20 % z celkových zásob ropy a 20 % zásob plynu. Podle plánů ministerstva přírodních zdrojů mají šelfy k roku 2030 tvořit 18 % z celkové produkce ropy a 23 % plynu. V případě nalezišť v Severním ledovém oceánu mají být jejich suroviny využity pro zásobování evropských odběratelů. Uhlovodíky ze Sachalinu mají být exportovány na čínský trh nebo využity pro plynofikaci Dálného východu. V této otázce nepanuje mezi Rosněftěm a Gazpromem shoda.

I zde však musí Moskva počítat s problémy. Přestože existují rozsáhlé plány na osvojení nových oblastí, je nutné počítat s překážkami, které se týkají jednak technického rázu, ale také financí. Dobývání uhlovodíků na východní Sibiři a na šelfech je značně náročná záležitost. Suroviny leží hluboko pod zemí a pro jejich získání je nutné vynaložit větší úsilí. Práci brzdí i tvrdé klimatické podmínky. Zejména šelfové vrty si vyžadují lepší technologie, kterými ruští těžaři nedisponují. Problémem je i absence transportní infrastruktury, jež by vytěžené suroviny exportovala do centra.

Finanční problémy se týkají v první řadě investic do energetické oblasti a překážek, které klade před společnosti státní administrativa. Přestože energetická oblast je označována za zlaté vejce, její výzkumná část trpí nedostatkem financí. Sektoru jsou potřebné sta miliardové investice. Podle Alexeje Chajtuna, profesora z Centra energetické politiky Ruské akademie věd, potřebuje plynová oblast 170 až 200 miliard dolarů a ropná mezi 230 až 240 miliardami dolarů. Gazprom, který je dominantním hráčem na trhu, má deficit ve výši 50 miliard dolarů a potřebné investice odkládá na úkor nákupu aktiv jiných společností. Rusku by tedy především pomohlo zvýšení podílu soukromého sektoru v oblasti, včetně zahraničních investorů. Ne že by společnosti mimo státní sektor neměly přístup k surovinám, v Ruskou budou či již operují společnosti jako Total, Exxon, Sodeco nebo Statoil, avšak stále hrají pouze marginální roli. Stát kontroluje okolo 90 % těžby.

Existují i další bariéry bariéry. Nejen že Moskva nechce pouštět do své strategické oblasti společnosti, které nemůže regulovat, ale i podmínky stanovené legislativou dělají zemi málo atraktivní. Jestliže mezi lety 2002-2006 tvořily daně zhruba 42 % zisku společnosti, poté dnes tvoří již 60 %. Za takových podmínek investoři nebudou mít motivaci vložit své prostředky do nevýdělečných projektů.

Aby si Moskva zachovala svojí pozici energetické velmoci a mohla financovat svojí politiku, musí přehodnotit svůj vztah k sektoru. Stará naleziště se ve střednědobém horizontu vyprázdní a pokud nezačne včas s programem rozvoje nových těžebních oblastí, muže skutečně nastat scénář, ve kterém Rusko zasáhne energetická krize.

____________________________________________

Po náročnějším článku nabízím něco na relaxaci. Jedná se o ukázku z klasické sovětské komedie Kavkazskaja plennica, ili Novyje priključenija Šurika (Zajatkyně Kavkazu, aneb Nová Šurikova dobrodružství). Film pojednává o chlapci jménem Šurik, který jede na Kavkaz zkoumat tamní folklór. Šurik se na cestě do města seznamuje se studentkou Ninou, trávící zde prázdniny. Na dívku si však dělá zálusk místní činovník. Aby se stala jeho ženou, najme tři zlodějíčky, jenž jí mají unést. Když se to Šurik dozví, snaží se Ninu zachránit. Film byl natočen v roce 1967 a na sovětskou epochu je vůči režimu nečekaně ironický. Ukázka obsahuje anglické titulky!